Najpopularniejsze zioła stosowane w zielarstwie, ze względu na ich szerokie zastosowanie i powszechną dostępność, obejmują:

  1. Mięta (Mentha piperita) – stosowana przede wszystkim w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, np. w niestrawności, wzdęciach czy dolegliwościach związanych z refluksowym zapaleniem przełyku.
  2. Chmiel (Humulus lupulus) – znany głównie z właściwości uspokajających i pomocnych w łagodzeniu bezsenności oraz stanów lękowych.
  3. Lawenda (Lavandula angustifolia) – stosowana zazwyczaj w postaci olejku eterycznego lub herbatki, by złagodzić stres, poprawić nastrój oraz ułatwić sen.
  4. Melisa (Melissa officinalis) – również znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, a także wspomagających trawienie.
  5. Imbir (Zingiber officinale) – ma działanie przeciwbólowe, przeciwwymiotne, przeciwzapalne i rozgrzewające, często stosowany w przypadku infekcji układu oddechowego oraz problemów żołądkowych.
  6. Rumianek (Matricaria chamomilla) – popularny ziółko przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i uspokajające, stosowane często w chorobach układu pokarmowego oraz do łagodzenia stanów zapalnych skóry.
  7. Eukaliptus (Eucalyptus globulus) – znanym głównie z właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, stosowany m.in. w przypadku infekcji dróg oddechowych.
  8. Korzeń żeń-szenia (Panax ginseng) – popularny adaptogen, znany ze swoich właściwości wzmacniających organizm, poprawiających wydolność fizyczną i umysłową oraz regulujących poziom energii.
  9. Pokrzywa (Urtica dioica) – bogate źródło witamin i minerałów, stosowana często w celu poprawy stanu skóry, włosów oraz jako środek wspomagający procesy detoksykacji organizmu.
  10. Goździki (Syzygium aromaticum) – stosowane przede wszystkim ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwbólowe, często wykorzystywane w leczeniu dolegliwości związanych z zębami.