Najpopularniejsze zioła stosowane w zielarstwie, ze względu na ich szerokie zastosowanie i powszechną dostępność, obejmują:
- Mięta (Mentha piperita) – stosowana przede wszystkim w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, np. w niestrawności, wzdęciach czy dolegliwościach związanych z refluksowym zapaleniem przełyku.
- Chmiel (Humulus lupulus) – znany głównie z właściwości uspokajających i pomocnych w łagodzeniu bezsenności oraz stanów lękowych.
- Lawenda (Lavandula angustifolia) – stosowana zazwyczaj w postaci olejku eterycznego lub herbatki, by złagodzić stres, poprawić nastrój oraz ułatwić sen.
- Melisa (Melissa officinalis) – również znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, a także wspomagających trawienie.
- Imbir (Zingiber officinale) – ma działanie przeciwbólowe, przeciwwymiotne, przeciwzapalne i rozgrzewające, często stosowany w przypadku infekcji układu oddechowego oraz problemów żołądkowych.
- Rumianek (Matricaria chamomilla) – popularny ziółko przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i uspokajające, stosowane często w chorobach układu pokarmowego oraz do łagodzenia stanów zapalnych skóry.
- Eukaliptus (Eucalyptus globulus) – znanym głównie z właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, stosowany m.in. w przypadku infekcji dróg oddechowych.
- Korzeń żeń-szenia (Panax ginseng) – popularny adaptogen, znany ze swoich właściwości wzmacniających organizm, poprawiających wydolność fizyczną i umysłową oraz regulujących poziom energii.
- Pokrzywa (Urtica dioica) – bogate źródło witamin i minerałów, stosowana często w celu poprawy stanu skóry, włosów oraz jako środek wspomagający procesy detoksykacji organizmu.
- Goździki (Syzygium aromaticum) – stosowane przede wszystkim ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwbólowe, często wykorzystywane w leczeniu dolegliwości związanych z zębami.